Ans in Tanzania

Verslag vrijwilligerswerk Ans

Ik ben Ans van der Weij, woon in Brunssum en werk ook als vrijwilliger in OPNUUJ. Ik ga sinds 2005 naar Sumbawanga in Tanzania. Ik heb o.a. in een weeshuis gewerkt waar 50-60 baby’s en kinderen tot ongeveer 8 jaar wonen. Ze worden verzorgd door drie zusters en ongeveer 20 vrouwen die daar werken om hun gezin te onderhouden. Ik ben begonnen met o.a. een wasprogramma met 2 wasmachines op poten te zetten, wat gelukkig nog steeds functioneert. Na 2005 ben ik elke twee jaar voor ongeveer twee maanden naar dezelfde plaats teruggegaan. Ik bekijk dan daar op dat moment wat er voor hen belangrijk en noodzakelijk is. Zo heb ik diverse spullen gekocht en/of laten maken: kippen, koeien, stallen, waslijnen, klamboes, cementvloeren, boilers, schoolkleren enz. enz. In 2013 was het meest bijzondere project de bibliotheek die bijdraagt aan het zo belangrijke onderwijs aan de jeugd. In 2015 heb ik o.a. voor de blindenschool waar veel albinokinderen wonen 20 stevige stapelbedden met matrassen laten maken en voor nieuwe vloeren gezorgd. Ook had ik armbandjes van Opnuuj meegenomen voor deze en andere kinderen.

In 2019 heb ik o.a. een afdeling bij het nieuwe ziekenhuis laten bouwen voor moeder en kind. Hier kunnen aanstaande en jonge moeders terecht voor advies, voorlichting, medische hulp, aidstest enz. Opnuuj is nauw betrokken bij de voortzetting/uitbreiding van dit “moeder-kind project”.