Elma voor Matra Sansthan

Verslag vrijwilligerswerk Elma India

Mijn naam is Elma Snijder, ik woon in Klimmen. Sinds 2003 werk ik voor schooltjes in India, de districten rondom de stad Udaipur. Elf schooltjes, lagere schooltjes met kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. (de kleintjes hangen aan de heupen van de broertjes/zusjes) heb ik geadopteerd. Alsook een tehuis voor wezen en halfwezen. Hiervoor heb ik in India een N.G.O. opgericht. De naam is Matra Sansthan, of SEVA genaamd.’Help de kinderen’. https://matrasansthan.wordpress.com

Het zijn kleine maar allesomvattende projecten. Scholen bouwen, scholen restaureren, zorgen voor allerlei schoolbenodigdheden zoals zitmatten, uniformen, schriften, potloden, leitjes, krijtjes. Ook medische check-up door een arts die twee maal per jaar de school bezoekt. Watervoorziening in de vorm van handpompen/waterputten. Er komen toiletten bij en kranen en elke reis komen er projecten bij. Elke twee jaar 600 schooluniformen en in de winter sweaters, ongeveer twee euro per stuk. Het uniform wordt dag en nacht en ALTIJD gedragen bij ontbreken van andere kleding.

 

Ik laat vrouwen een cursus geven over het aannaaien van knopen en het repareren van kleding, alsook het breien van sjaals en mutsen. Er worden meters stof gekocht om toilettasjes van te maken en zo heeft de naaister een inkomen. Er worden ook andere creative lessen gegeven, b.v. het verven, met waterverf van stenen.
De ene school krijgt een kast en de ander een muurtje eromheen zodat de geiten en koeien niet telkens in de klassen kunnen komen en het eten van de kinderen opslobberen. Een maal per dag krijgen ze namelijk warm eten van de regering. Rijst en bonen.
Verder worden er ramen aangebracht voor licht in de lokalen en een waterbron bij elke school. Op enkele scholen komt een dokter twee maal per jaar voor een medische checkup. Er worden hygiene programma s opgesteld en dagtripjes naar de stad gemaakt. Eten en zeep wordt gekocht, ook handdoeken, truitjes, onderbroekjes en hemdjes.
Verder hebben ze nu enkele puzzels en leerspelletjes, alsook ballen.
Opnuuj droeg bij aan de aanschaf van tafels, schooluniformen, tassen, zeep, tandenborstels, fruitsap, slippers, zitmat, kammen schriften, leggings. Ook verzamelden we tasjes, puzzels, knuffeltjes en kralen om mee te geven.