Projecten

Van 2009 tot 2018 hebben we duizenden schoenendozen gevuld met speelgoed, knutsel- en tekenspul en alles wat leuk/leerzaam is voor een kind van 0-12 jaar. Dit project was onderdeel van de stichting samen delen, die voor aanvoer van spulletjes zorgt en voor vervoer van de kadozen. Veel van onze aankopen deden we op rommelmarkten, maar ook werden nieuwe spullen (papier, schrijfmateriaal, tandenborstels) en snoep gekocht. Kinderen van arme gezinnen en in tehuizen in Litouwen en Polen kregen rond Kerstmis een kadoos en snoep. Meestal hun enige kerstcadeau. Wegens drukke werkzaamheden in onze winkel, is dit project gestopt.

Vrijwilligerswerk Ans in Tanzania

Ans: “Ik ben Ans van der Weij en ben in 2005 voor drie maanden naar Sumbawanga in Tanzania gegaan, om daar in een weeshuis te gaan werken. Er wonen gemiddeld zo’n 50-60 baby’s en kinderen tot ongeveer 8 jaar. Ze worden verzorgd door drie zusters en ongeveer 20 vrouwen die daar werken om hun gezin te onderhouden. Het adres had ik van een Witte Pater gekregen, die daar 35 jaar heeft gewoond en gewerkt. Ik ben begonnen met o.a. een wasprogramma op poten te zetten, wat gelukkig nog steeds functioneert, inmiddels al met twee wasmachines. Na 2005 ben ik elke twee jaar voor twee maanden naar dezelfde plaats teruggegaan. Ik bekijk dan daar op dat moment wat er voor hen belangrijk en noodzakelijk is. Zo heb ik een kippen- en een koeienstal laten bouwen. Koeien en kippen gekocht voor de melk, eitjes en vlees voor de kinderen. Grote waslijnen laten zetten, veel klamboes gemaakt en gekocht voor in de bedjes. In de slaapkamers cementvloeren laten leggen en 2 boilers voor het warme waswater voor de kindjes. Voor de schoolgaande kinderen spullen en schoolkleren gekocht enz. enz. Ik ben in 2013 weer voor twee maanden gegaan om verder te kunnen helpen.  Het meest bijzonder project was de bibliotheek: de Ans van der Weijzaal, die als voorbeeld zal dienen en die bijdraagt aan het zo belangrijke onderwijs aan de jeugd. In augustus is de volgende reis gepland. Als u eventueel meer wil weten hierover, wil ik dit graag met een presentatie bij u komen vertellen.”

Vrijwilligerswerk Margriet in Calcutta - India

Margriet: “Hierbij een impressie van het vrijwilligerswerk dat ik sinds 10 jaar doe ik de Indiase stad Calcutta. In de ochtend werk ik hier in een kindertehuis voor weeskinderen waaronder 1 afdeling met gehandicapte kinderen. Het zijn kinderen die opgroeien tussen vrijwilligers en de zusters van de Missionairies of Charity oftewel de orde van moeder Teresa . Hun ouders, indien die nog leven, zien we nooit. Het zijn allemaal engeltjes van God. In de middag werk ik in Kalligat. Dit is een huis voor ernstig zieken en stervenden. Hier verblijven zieke en terminale mensen van de straat die geen onderdak hebben. Kalligat is hun “eindstation”. Ze worden hier in liefde verzorgd en sterven niet alleen. Omringd door de zusters en vrijwilligers nemen ze doorgaans vredig afscheid van een armoedig en veelal moeilijk leven. Op zondag help ik mee met het wassen en voeden van de vele straatkinderen die zich op een vaste plek verzamelen.

Ze hebben géén ouders meer, óf ouders die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarom moeten ze bedelen of verdienen een centje met kinderarbeid. Deze kinderen kijken uit naar dat ene moment in de week waarop ze verzorgd en gevoed worden. Alle geld dat ik door sponsoring verkrijg neem ik mee naar Calcutta en er wordt ter plekke gekocht wat nodig is voor de kinderen en mensen waar ik vrijwilligerswerk doe. Zo weet ik zeker dat iedere euro goed terecht komt. Iedere euro is welkom; als hij maar gegeven wordt vanuit het hart. Bedankt!”

Stichting Samen Delen

De stichting Samen Delen brengt alle mogelijke hulpgoederen naar onder andere bejaardentehuizen, psychiatrische instellingen, kindertehuizen, ziekenhuizen, hospices, scholen, crèches en heel veel gezinnen in Oost-Europa. Daarnaast worden in eigen regio ook heel veel gezinnen geholpen in nauwe samenwerking met professionele instellingen en andere vrijwilligersorganisaties. In de oude school in Meezenbroek is een kledingwinkel gevestigd, waar mensen met een verwijzing gratis kunnen winkelen. OPNUUJ levert een deel van de hier aangeboden spullen.

Stichting Ttsjernobyl kind te gast

Ruim 25 jaar heeft de stichting Tsjernobyl kind te gast kinderen uit radioactief besmette ge­bieden in Wit-Rusland geholpen door reis en het verblijf van een maand voor ongeveer 30 kinderen te organiseren om daarmee hun gezondheid te verbe­teren. De kinderen van 8 tot 18 jaar verbleven in Zuid-Limburg bij gastgezinnen en sommige gastkinderen kwamen meerdere jaren. Tot 2018 hebben veel kinderen kunnen genieten van een vakantie met allerlei leuke uitstapjes en traktaties. OPNUUJ zorgde mede voor een gratis kinderkledingbeurs en sponsoring van diverse activiteiten.

STAGE IN KAAPSTAD
Lieve mensen van Opnuuj
Wat mogen Babette en ik ons gelukkig prijzen met zo inzet van jullie organisatie! Namens alle kinderen van Ukondla willen we jullie van harte bedanken! Wat jullie voor ons project konden doen is werkelijk fantastisch. Met onder andere jullie steun konden we voor alle 63 kinderen nieuwe schooluniformen kopen voor de kerst. Zo kreeg ieder kind een rugzak gevuld met een paar schoenen, een broek, een hemd en een pull over! Op het kerstfeest waren ook enkele ouders aanwezig die ons de hemel in prezen voor wat we samen hebben verwezenlijkt. Uit de grond van ons hart – een welgemeende dank u wel aan jullie! Niet alleen konden we de kinderen blij maken met nieuwe uniformen maar we hebben ook een heus kerstfeest kunnen organiseren met koude drankjes, warme maaltijden en heerlijke desserten. De lach op hun gezichten was werkelijk onbetaalbaar! Ons was nog ter ore gekomen dat veel van onze kinderen het leven buiten de township nog nooit verkenden. Dat gaf Babette en mezelf het idee om met het geld dat we overhielden de kinderen een leerzame en toffe excursie te garanderen. In overleg met onze collega’s zochten we de leukste locatie van Kaapstad op om hun een onvergetelijke dag te bezorgen!
Ashley

WEESHUIS TANZANIA

Marianne is een Duitse vrouw die in Sumbawanga een weeshuis heeft. Ze woont er met 15 kinderen en zorgt voor een thuis, opleiding en medische verzorging. Het leven daar is zwaar, mede door  malaria, thyphus, wormen en cholera. Met ons geld zijn o.a. de medicamenten voor malaria voor het jongste kind betaald en hebben de kinderen nu een echte wip in de tuin. Mariannes motto is: “Hilfe zur Selbsthilfe”. Dit zeker met het oog op de toekomst, omdat ze beseft dat ze er niet eeuwig zal zijn. Ze hebben sinds kort een kleine boerderij waardoor ze grotendeels zelfverzorgend zijn. Tevens zijn ze een klein internaat aan het bouwen en van het sponsorgeld is het dak en de keuken gemaakt. Ook kan Maria van 5 jaar in januari naar een goede school gaan. Verder krijgen de kinderen een schooltas en schooluniform. We blijven haar en de kinderen steunen en volgen zolang we kunnen.

Veel woorden van dank van haar!

Molweni!

Molweni! Hallo, in de Xhosa gemeenschap gelegen in de townships (sloppenwijk) van Kaapstad, Zuid-Afrika. In 2014 was ik stagiaire bij de organisatie ONS PLEK, een plek voor (straat) kinderen tussen 6 en 18 jaar. Dagelijks werkte ik aan het Ukondla project om te voorkomen dat kinderen, die in barre omstandigheden in een township wonen, op straat terecht komen.

Doordat jij een broek, rok, tas of jurk heb gekocht bij Opnuuj, hebben we een glimlach kunnen toveren op de gezichten van deze kinderen, bedankt!!

In januari 2016 heb ik deze plek opnieuw kunnen bezoeken. 80 kinderen komen dagelijks naar het Ukondla project waar onderwijs en ondersteuning gegeven wordt. Door de hulp van Opnuuj is er een nieuwe leerkracht aangenomen waardoor er maar liefst 25 kinderen extra mogen deelnemen aan het project. De kinderen kunnen nu aan tafels en op stoelen zitten, spulletjes kunnen opgeborgen worden in kasten.

Bedankt  aan iedereen die Opnuuj mogelijk maakt.
Lauke

opnuuj lauke

tafels en stoeltjes

 

 

Begin juni 2016 hebben wij dankzij een donatie van Opnuuj kansarme kinderen van Kuilsriver township in Kaapstad (ZA) voorzien van nieuwe kledij. Ook hebben we gezorgd voor alle benodigdheden voor een soep-middag. Door deze gulle gift hebben we veel kinderen mogen blij maken!

Heel veel dank namens Meggie, Jenna, Benoit, Saartje, Dawn Philips & haar team.

 

 

 

bekerboys links

rij